100% handcrafted, 100% experimental

Bouw gistkast

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

In ons nieuwe huis is wat meer ruimte waardoor ik nu plek heb voor een gistkast. In alle boekjes word er op gehamerd dat een gecontrolleerde vergisting erg belangrijk is. Nu er plek voor is ben ik maar eens gaan kijken hoe ik makkelijk zo'n kast zelf kan maken voor een klein bedrag.

- De koelkast was gratis via Marktplaats 
- De Inkbird ITC-308 Wifi was ongeveer €60 via deze online winkel
- Het verwarmingssnoer van 3 meter was €13 via deze online winkel

 

Inmiddels heb ik een nieuwe koelkast, deze is energie zuinig, beter geisoleerd en een stuk groter. Het ombouwen werkt op dezelfde manier als een kleine koelkast met als voordeel dat het binnenwerk van de deur er niet uit hoeft gesneden. Daarnaast heb ik nog een extra brede koelkast omgebouwd tot kegerator link Er staat ook nog een tafel model vriezen in onze voorraad kamer voor de hop.

Snubnose gistvat onder druk in de klimaatkast 

Het interieur heb ik niet nodig    Het 40 liter vat dat ik voor het vergisting gebruik was iets te groot. Daarom heb ik het interieur uit de deur van de koelkast gehaald
De rubbers en uitgesneden bevestiging strips worden terug geplaatst    Ik heb de zijkanten van het interieur eraf gesneden zodat ik deze kan hergebruiken om het rubber inclusief magneten terug te plaatsen op de deur
Nu is er voldoende ruimte voor het 40 liter vat   

Ik heb de zijkanten van het interieur eraf gesneden zodat ik deze kan hergebruiken om het rubber inclusief magneten terug te plaatsen op de deur

Het 40 liter vat past nog niet kwa hoogte   

Het vat was nog wel te hoog voor de koelkast, maar daar is ook iets op gevonden

De warmtedraad komt aan de zijkant de kast binnen en is aan de zijwand geplakt   

De warmtedraad en de temperatuur sensor komen door een gat in de zijkant van de kast naar binnen

Met een Inkbird thermostaat kunnen de koelkast en de warmtedraad afzonderlijk worden geschakeld   

De Inkbird thermostaat heeft een aparte stroom aansluiting voor de koeling en verwarming

Het waterslot is vervangen voor een 'blow off slang' nu past het vat ook kwa hoogte   

Door de blow off slang past het vat nu wel in de gistkast. De temeratuur sensor zit tegen het vat aan onder een isolerende doek

De thermostaat heb ik simpelweg aan de deur geschroefd, de draden lopen door de zijwand   

De huidige en gewenste temperatuur zijn direct af te lezen, er is ook meteen te zien of er word gekoeld of verwarmd

Ik heb een Wifi Inbird gekocht, deze is op afstand in te stellen en uit te lezen   

De temperatuur is ook via een appje af te lezen en in te stellen. PV is Process Value, SC is Setup Value

Bekeken 3565 keer