100% handcrafted, 100% experimental

Cursus bierbrouwen deel 2

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

De tweede avond begonnen we meteen met de apparatuur. Het is een behoorlijke lijst en niet bepaald goedkoop. Een starterset kost je minimaal 300 euro. Zo heb je b.v. een maisketel nodig (bovenmatige soeppan), een gistvat, gistfles, filter, koeler etc... etc... Ik heb een lijstje met prijzen onder het kopje Apparatuur op deze site geplaatst.

Hierna is het stappenplan van het daadwerkelijke brouwen besproken. Het brouwen gebeurd via een bepaald recept. Als je dit recept volgt is de kans groot dat het allemaal gaat lukken.

Ten eerste moet de mout geschroot worden, het pletten van de korrels. Daarna gaan we maisen, het verwarmen volgens een bepaald recept van de mout. B.v. beginnen met 52gr, dan rusten, dan verwarmen naar 64 gr. weer rusten en door verwarmen naar 73gr.

Hierna word de bel gefilterd. Er blijft dan alleen een vloeistof over, de mout is word eruit gefilterd. Terug in een pan word de hop toegevoegd en zo'n 80 minuten gekookt. Daarna komt er suiker en misschien nog wat aromahop bij. Dit word nog 10 min. gekookt. Het gaat er best ruig aan toe tijdens het koken, er moet behoorlijk doorgekookt worden.

Nu zal de vloeistof zo snel mogelijk naar 20gr. gekoeld moeten worden alvorens het in het gistvat word geheveld.

We laten het spul nu 2 tot 7 dagen gisten, dit is de hoofdgisting. Hierna word alles overgeheveld in een gistfles om na te gisten voor een paar weken. Hierna is het tijd voor het bottelen en moet het bier nog een week lageren (rijpen) in de fles. Nu nog een week op een koele plaats en proeven maar.

Dit was in vogelvlucht m'n geleerde theorie. Ik heb deze cursus gevolgd bij Amateur brouwvereniging 't Wort Wat. Ik heb me ingeschreven via deze site.

Bekeken 5259 keer