100% handcrafted, 100% experimental

Cursus bierbrouwen deel 3

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

De laatste dag van de cursus was de brouwdag. Het was meteen de clubdag van 't Wort Wat. Er stonden hier z'n 15 brouw installaties van allerlei soorten en maten. Wij kregen 2 brouwsets van de club te leen en 1 van een clublid. Ik vond dat ik met het 'kleine' setje moest gaan brouwen omdat ikzelf ook zo'n setje zal aanschaffen. Het is een setje voor het brouwen van 20 liter.

We begonnen meteen om 9 uur met het afwegen van de ingredienten en het schroten (mechanisch pletten van de mout). Ondertussen werd er water opgewarmd en de mout 'gestort'. Via een aantal temperatuur verhogingen en rustmomenten kwamen we bij het filteren. Dit gebeurd door een simpele koperen buis ring met sleufjes waardoor het spul doorheen word gezogen via een hevel.

Het gefilterde spul werd aan de kook gebracht met de hop. Het koken duurt minimaal 80 minuten, waarna de aromahop en de suiker word toegevoegd. Nu nog 10 minuten koken. Vanwege tijdgebrek hebben we nu de hete wort direct in het gistvat geheveld, normaliter zouden we nu gaan koelen. Maar het was intussen al 2 uur! en er moet natuurlijk ook opgeruimd worden.
De heren van de club zorgen voor het koelen en het overhevelen in de gistfles. In januari kunnen we met onze eigen (schoongemaakte) flesjes gaan bottelen en krijgen we ons eigen product mee naar huis.

Ik ben reuze benieuwd. In de tussentijd ga ik zelf een brouwset aanschaffen en een ruimte inrichten voor het brouwen. De foto's van deze dag staan in dit -Foto album-

Bekeken 5104 keer