100% handcrafted, 100% experimental

Bourbon County kloon

(Leestijd: 4 - 8 minuten)

Goose Island Bourbon County Brand Stout_1Mijn persoonlijke favoriete bier is Goose Island, Bourbon County Brand Stout. Dit is een Imperial Stout van gemiddeld 14% die gerijpt word op Bourbon vaten. De rijping word gedaan in Chicago waar het weer niet bepaald constant is. Doordat de temperatuur nogal varieerd word het bier tijdens het rijpen in en uit het hout van het vat gezogen en geduwd. Dat zorgt ervoor dat de smaak van het hout en Bourbon mooi in het bier trekt. Na een paar maanden rijpen worden verschillende vaten met elkaar gemengt (blend). Dit word in prachtige pint flessen gebotteld en op Black Friday in Amerika op de markt gebracht. Sinds een paar jaar levert Hopt.nl ook een aantal flessen waar ik altijd als de kippen bij ben. Desnoods ga ik 's nachts mijn bed uit om meerdere bestellingen te doen.

Het namaken zal erg moeilijk worden omdat ik geen Bourbon vat heb en het weer niet kan veranderen. Toch heb ik een recept samen gesteld aan de hand van een ellelang forum bericht in het Amerikaanse bierbrouw forum van Homebrew Talk linkEr zijn ook wel wat trucjes te bedenken om wellicht dit bier na te maken. Het heeft zo'n 40 uur gekost om dit recept te maken en te zoeken hoe het best het eiken behandeld kan worden.

Het recept wat ik uiteindelijk heb gemaakt vind je hier linkIk heb de eerste versie van dit brouwsel 'Carpe fucking Diem' genoemt.

barrelhouse

Ingredienten Het recept voor ongeveer 18 liter bestaat uit 11KG Swaen pilsmout van 3 EBC, 900 gr Swaen Munich light van 14 EBC, 400 gr Cara 120, 290 gr BlackSwaen Chocolate B van 850 EBC, 290 BlackSwaen Black van 1000-1250 EBC en 230 gr Carafa type II van 1150 EBC. Deze hoeveelheid mout past net samen met 19,5 liter Maischwater in mijn 33 liter pan. De beslagdikte is 1,5 L/KG, pas op want dit is erg dik, je filter kan verstoppen!

Er word 40 gr Summit hop met 14,7% alphazuur gebruikt voor de 60-65 IBU. Later word er 20 gr Summit toegevoegd voor het aroma. 1 KG mout extract is nodig om de juiste SG te bereiken.

Voorbereiding Een paar weken voor het brouwen worden er 60 gram Bourbon eiken cubes 'charred'. Dit is het verkolen van de cubes om er extra smaken aan te onttrekken. Deze cubes komen van een gebruikt Bourbon vat en zijn online te koop. Je kunt ook kiezen voor nieuw eiken. In dat geval zul je het hout zelf moeten toasten in de oven op ongeveer 220 gr. Dit proces is eenvoudig en te vinden op Internet.

De 60 gram Bourbon eiken cubes worden dan in Heaven Hill Bourbon gedompeld. De hoeveel van 60 gram is hopelijk voldoende voor 10 liter, de rest van het bier word voorzien van Bourbon eiken cubes die niet zijn geweekt in de extra Bourbon. Dit is om later een blend te kunnen maken. Op de website van Goose Island link word uitgelegd hoe ze het rijpen en blenden van het bier doen.

Een dag voor het brouwen kun je een giststarter maken. Er zijn veel actieve gistcellen nodig bij zo'n zwaar bier. Het zou voldoende moeten zijn om 2 zakjes gist te gebruiken zonder starter, maar voor de zekerheid maak ik er wel 1. Kook 10 minuten lang 150 gr moutextract in 1,5 liter water. Koel dit af en giet in een erlemeyer samen met de 2 zakjes gist. Roer dit netzo lang tot je het nodig hebt. Meestal is 24 uur wel voldoende.

60 gram Bourbon eiken cubes  Uncharred vs charred  Verkolen van de eiken cubes  De eiken cubes drijven in de Heaven Hill Bourbon_1 

Brouwen Maischen gebeurd 90 minuten op 66 graden. Na het Maischen word er gespoelt met 24,5 liter spoelwater van 80 graden.

Er word 3 tot 4 uur gekookt totdat het gewenste SG is bereikt (ideaal 1.130). 60 minuten voor het einde van de kooktijd word er 1KG mout extract en 40 gr Summit hop met 14,5% alphazuur toegevoegd. 10 minuten voor het einde van de kooktijd word er nog 20 gr Summit hop toegevoegd samen met 2,5 gr Wyeast gistvoeding.

Op de brouwdag (23 juni 2020) kwam ik erachter dat mijn beslag dikte iets te optimistisch was voor mijn 33 liter maischpan. Ik heb daarom 1KG pilsmout niet gestort, de 20,5 liter maischwater paste maar net. Samen met de 12 KG mout is de beslag dikte 1,7L/KG geworden. Ik heb 1,5 uur gemaischt op 68 tot 66 graden, door het dikke beslag was het niet mogelijk om tussentijds de temperatuur terug te verhogen naar 68 graden. De 21,5 liter spoelwater paste niet in mijn kookketel, ik heb tijdens het spoelen daarom extra water moet verwarmen. Ik ben blij dat mijn Grainfather waterkoker zo snel kan opwarmen waardoor ik uiteindelijk toch voldoende spoelwater had. Er was zelfs 1,5 liter teveel water. Mijn hevelfilter werkte perfect ondanks het ultradikke beslag, er zijn geen spoel problemen geweest!

Het beslag is zo dik dat de roerstok erin blijft staan  Niet alle mout past in de maischpan, er is 1KG minder gebruikt  De kleur is in ieder geval goed 118 EBC  De kookpan zit nu nog tot de rand vol, na 3,5 uur koken is er 10 liter uit  Tijdens het koken is dit het uitzicht, lekker rustgevend  1 giststarter van 1,5 liter en 1 gehydrateerd zakje gist moeten het gaan doen  Het resultaat is een SG van 1.113 

 Het SG voor koken is slechts 1.072, er zit 31.8 liter in de kookpan, het rendement is 61,6%. Dit is allemaal aan de lage kant, er zal zo'n 10 liter moeten worden weggekookt om het beoogte OG te behalen!

Na 2:15 uur koken is het SG 1.090, er is 5,2 liter weggekookt. De eerste hopworp toegevoegd samen met 1KG moutextract. Na 3:15 uur koken +/- SG 1.110. Gistvoeding door heet water geroert en toegevoegd. 20 gram Summit hop toegevoegd. Totaal 3:40 uur gekookt!

Na het koelen 1 deel van de gestarte gist toegevoegd (1 zakje). Het andere zakje heb ik 30 minuten gehydrateerd met 150ml water. Er is 22,7 liter in het gistvat gegaan met een SG van 1.113, rendement is hiermee 59,2% Het gistvat staat in de gistkast op 20 graden. De brouwdag exclusief schoonmaak duurde van 07:30 t/m 16:30, een erg lange dag dus!

Binnen 12 uur is de vergisting op volle gang. Het gaat er zo hard aan toe dat de waterfles waarin de blowoff tube hangt overstroomt. 48 uur uur nadat de gist is toegevoegd is er nog steeds heftige activiteit vanauit het vat hoorbaar. Na 4 dagen is het SG 1.026, 11,5% alcohol, ik heb 1 zakje gehydrateerde gist toegevoegd. De dag erna 2,5 gram gistvoeding toegevoegd, het vat goed geschut. SG 1.022, 12% alcohol. De volgende dag het vat uit de gistkast gehaald en wat warmer gezet, overdag 24 graden, 's nachts iets koeler.

30 juni is het SG nog 1.022, batch verdeelt over 2 gistflessen. 1 fles met 9,4 liter bier is voorzien van 60 gram gebruikt eiken van een Bourbon vat, dit komt neer op 7 cubes. In de andere fles zit ook ongeveer 9,4 liter, maar tijdelijk zonder toevoeging.

Na een maand is de Bourbon vanwege het eikenhout een stuk donkerder geworden 19 juli, de eiken cubes liggen nu een maand in de Heaven Hill Bourbon. De Bourbon is door het verbrande eiken een stuk donkerder geworden. Na het afgieten van de Bourbon ruikt het eiken zeer prettig en zacht. De Bourbon zelf lijkt scherper te zijn geworden, maar dat word niet gebruikt. De eiken cubes zijn in de fles toegevoegd waarin nog geen eiken zat. En in elke fles is 750 gram suiker met 2,5 gram gistvoeding toegevoegd. Het is SG was namelijk omhoog gegaan naar 1.024! Wellicht komt het nog een puntje naar beneden met de suiker.

 

2 dagen later is het SG gestegen naar 1.040. Dit betekend dat de toegevoegde suiker niet vergist is. De kleur is stropig zwart, geur van chocolade en Bourbon. Smaak is erg plakkerig. Als laatste mogelijkheid om alcohol percentage omhoog te krijgen 1 zakje Belle Saison gist 145 minuten gehydrateerd in 2 ml water. De gist verdeelt over de 2 flessen.

Op 25 juli is het SG zo'n 1.054 in beide flessen, kortom het bier is zoeter en de gist heeft zijn werk niet gedaan. Het smaak overigens uitstekend, maar een BCS smaak is heel ver te zoeken. Dit word meer een desert bier. Beide flessen overgegoten in 2 schone flessen en het eiken eruit gelaten. Het eiken bewaar ik nog wel even voor het geval het later in het rijpings proces nog nodig blijkt.

Op 2 augustus heb ik het hout terug gedaan in de fles. Meerdere mensen hebben de stout inmiddels geproeft en de smaak is ok. Er zit amper geur aan vergeleken met bv de BCS. Hopelijk helpt het opnieuw toevoegen van het hout daarbij.

Op 5 oktober heb ik 12 flesjes gebotteld zonder coldcrash en zonder suiker aangezien het SG nog 1.042 is. Als er over een maand geen koolzuur in zit kan ik overwegen om al het bier (opnieuw) te bottelen met F2 bottelgist en wat suiker.

Op 19 oktober is er nog geen koolzuur, flesjes in de klimaat kast op 24 graden gezet en later op 2 graden om eventueel aanwezig koolzuur aan het bier te plakken.

Op 28 oktober zijn alle flesjes opnieuw gebotteld met wat bottelgist, maar zondr suiker. Hopelijk onstaat er alsnog koolzuur, dit zal dan nog wel 2 maanden duren.

Op 12 november geproeft; zoetig, plakkerig, smaak blijft lang hangen. De geur en smaken van de Bourbon en eiken komen zacht door. Geen koolzuur.

Credits: Bertus Brewery linken Andrew's Homebrew Log link

Bekeken 2015 keer